Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Rzodkiewka do wiosennej i jesiennej uprawy w gruncie Faraon to odmiana wczesna o dużych okrągłych, czerwonych zgrubieniach. Można ją pędzić na dwa sposoby: pod osłonami oraz w otwartym gruncie wiosną i jesienią. Rzodkiewka ma dość krótki okres wegetacji, co czyni ją cennym warzywem. Jest to warzywo bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także żelazo i olejki gorczyczne. Są to składniki cenne dla organizmu szczególnie na wiosnę.
Odmiana jest odporna na pękanie oraz wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Odmiana przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia na surowo lub gotowana. W wersji gotowanej polecana jest dla osób z problemami żołądkowymi.
Rzodkiewka lubi słoneczne stanowiska, żyzną, przepuszczalną glebę oraz dodatek kompostu. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tak aby gleba była wilgotna, ale nie mokra. Jeśli na stanowisku, na którym chcemy uprawiać rzodkiewkę, zastosowano obornik, należy zachować odpowiednią przerwę przed sadzeniem (ok. roku).