Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Rzepa - rzodkiew czarna kulata Cerna to odmiana charakteryzująca się okrągłym korzeniem w czarnym kolorze z białym soczystym miąższem. Ma bardzo intensywny smak. Nadaje się do uprawy jako poplon warzyw, takich jak fasola, kalarepa, sałata czy ziemniaki. Rzodkiew Cerna wysiewana jest wprost do gruntu na początku lipca (na zbiór jesienny) lub w sierpniu (do zimowego przechowania). Rzodkiew stanowi bogate źródło witamin z grupy B oraz makro- i mikroelementów, zwłaszcza wapnia, fosforu, potasu, siarki, jodu i żelaza. Ma korzystny wpływ na pracę wątroby i dróg żółciowych. Ma też silne właściwości antybakteryjne.
Odmiana przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia oraz przechowywania. Może być spożywana na surowo w postaci surówek, gotowana, smażona lub marynowana.
Nie należy uprawiać rzodkwi po warzywach z grupy kapustnych, ponieważ istnieje możliwość wystąpienia wspólnych chorób i szkodników, m.in. groźnej kiły kapustnych.