Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Bób Bartom to średnio wczesna odmiana charakteryzująca się wysokim plonowaniem i bardzo dobrymi walorami smakowymi. Rośliny dorastają do wysokości 90-100 cm, a ich długie proste strąki wypełnione są dużymi biało-zielonymi nasionami. Nasiona suche mają barwę jasno kakaową. 1000 sztuk świeżych nasion bobu Bartom osiąga masę około 2500 g.
Bób Bartom przeznaczony jest głównie do bezpośredniego spożycia, mogą być też wykorzystany do konserwowania.
Bób to warzywo dość odporne na niskie temperatury, jego nasiona kiełkują w temperaturze od 3-4°C i są w stanie wytrzymać spadek temperatury do –4°C. Najlepszą temperaturą dla wzrostu roślin jest natomiast ok. 20°C.
Uprawę bobu zaleca się w żyznych, cięższych glebach o obojętnym odczynie i wysokiej pojemności wodnej. Bób lubi słoneczne stanowiska i glebę bogatą w próchnicę, za to nie lubi kwaśnej gleby. Nie zaleca się uprawy bobu na stanowiskach, na których wcześniej uprawiano inne rośliny strączkowe, aby zapobiec ewentualnemu przenoszeniu chorób. Można jednak sadzić go po innych warzywach.