SUBTILL BERRY 5KG
PREPARAT MIKROBIOLOGICZNY REWITALIZUJĄCY ŚRODOWISKO GLEBOWE I OGRANICZAJĄCY RYZYKO WYSTĄPIENIA CHORÓB GRZYBOWYCH
Preparat mikrobiologiczny na bazie naturalnych niepatogennych kultur bakterii rewitalizujący środowisko glebowe i ograniczający ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Szczepy dobrane są specjalnie pod kątem upraw jagodowych, takich jak: truskawka, malina, borówka, porzeczka i jeżyna. Działanie Subtill Berry opiera się na zdolności mikroorganizmów tworzących preparat do syntezy znacznej ilości substancji biologiczne czynnych - fitohormonów, witamin z grupy B i substancji organicznych.
Skład:
- żywe komórki i zarodniki bakterii zaawansowanych szczepów Bacillus subtilis.
Dawkowanie - jak stosować Subtill Berry?
Subtill Berry stosowany jest w uprawach:
- truskawki,
- maliny,
- jeżyny,
- czarnej porzeczki,
- borówki.
Korzyści stosowania Subtill Berry:
- zwiększone plonowanie oraz poprawa jakości owoców (wzorst zawartości cukrów),
- zwiększona odporność na działanie czynników stresowych (susza, niskie temperatury, fitotoksyczność ze strony pestycydów chemicznych),
- stworzenie niekorzystnych warunków do namnażania się i bytowania patogenów szerokiej gamy chorób upraw jagodowych,
- preparat nie powoduje pojawienia się odporności fitopatogenów, a dzięki produkcji substancji stymulujących wzrost zapewnia zwiększoną odporność na wtórne zakażenia roslin i patogenami,
- z powodu sporulacji preparat jest wysoce odporny na niekorzystne warunki warunki (susza, niskie temperatury), co zapewnia jego stabilność,
- preparat jest bezpieczny dla ludzi i można go stosować bez okresu karencji,
- okres stosowania preparatu możliwy jest od założenia plantacji do zbioru plonów.
Zalecenia stosowania preparatu mikrobiologicznego Subtill Berry
- Odpowiednią ilość prepartatu należy wsypać do pojemnika, dodać wodę i wymieszać.
- Zaleca sie rozpuścić preparat początkowo w małej ilości wody i następnie uzupełnić roztwór do wymaganej ilosci.
- Roztwór roboczy należy zużyć w ciągu 6 godzin.
- W przypadku zastosowania większej dawki niż rekomendowana nie będzie to miało negatywnego wpływu na uprawę.
- Ze względu na wrażliwość mikroorganizmów na promieniowanie słoneczne produkt powinien być stosowany w okresach minimalnej aktywność słonecznej, najlepiej rano, wieczorem lub w pochmurne dni.
- Do przygotowania cieczy roboczej należy użyć wody niechlorowanej i nieozonowanej o temperaturze od 10 oC do 30 oC.