CALAN SALETRA WAPNIOWA PŁATKI 25KG
NAWÓZ SALETRZANO-WAPNIOWY POPRAWIAJĄCY JAKOŚĆ OWOCÓW I WARZYW ORAZ ZMNIEJSZAJĄCY PODATNOŚĆ UPRAW NA CHOROBY
Nawóz saletrzanowapniowy przeznaczony do sporządzania roztworów wodnych stosowanych w okresach wzmożonego zapotrzebowania na wapń, podawanych poprzez fertygację lub w nawożeniu pozakorzeniowym (nalistnie). Systematyczne stosowanie nawozu zmniejsza podatność warzyw i owoców na choroby grzybowe, a także poprawia parametry jakościowe owoców oraz warzyw, w tym jędrność.
Skład nawozu CALAN:
Azot całkowity (N) | | 15,20% |
Azotan azotanowy (N-NO3) | | 14,50% |
Azot amonowy (N-NH4) | | 0,70% |
Całkowity tlenek wapnia (CaO) | rozpuszczalny w wodzie | 27,50% |
Wapń (Ca) | rozpuszczalny w wodzie | 19% |
Dawkowanie - jak stosować nawóz Calan?
- Nawożenie pozakorzeniowe* (uprawy polowe): 5-10 kg/ha
- Nawożenie pozakorzeniowe* (uprawy pod osłonami): 0,3-1 kg na 100 l wody
- Fertygacja**: 0,1-2 kg na 1000 l wody
Cechy nawozu
- Rozpuszczalność w 20°C: 2000g na litr wody
- Przewodność elektryczna EC (1g/l w 25°C): 1,2 mS/cm
- pH (roztwór 10%): 6-7
- Postać: płatki
Korzyści stosowania nawozu Calan:
- Jednolitość roztworu dzięki bardzo dobrej rozpuszczalności nawozu,
- bardzo szybkie działanie odżywcze – wzrost wigoru widoczny już bezpośrednio po zastosowaniu,
- poprawa parametrów jakościowych owoców oraz warzyw,
- bezpieczeństwo stosowania dla roślin i ludzi – nie zawiera metali ciężkich,
- brak ryzyka zapchania kroplowników i dysz opryskiwaczy.
Zalecenia stosowania nawozu Calan
- * Zabiegi pozakorzeniowe najlepiej wykonać przy wilgotności powietrza ok. 60% (wcześnie rano lub wieczorem), nie stosować podczas intensywnej operacji słonecznej i temperatury >250 C.
- ** W przypadku zaawansowanych systemów sterowanych komputerowo, pracujących na stężonych roztworach, wyjściowy roztwór saletry wapniowej należy przygotować w innym zbiorniku niż nawozy zawierające fosforany i siarczany.