SALETRA AZOTOWO-WAPNIOWA EKOPLON 1L
SALETRA WAPNIOWA 17% - NAWÓZ AZOTOWO-WAPNIOWY DLA OCHRONY POPRAWY JAKOŚCI PLONU, ODPORNOŚCI ROŚLIN I TRWAŁOŚCI WARZYW I OWOCÓW
Uniwersalny nawóz z wapniem i azotem. Płynny koncentrat nawozowy do stosowania dolistnego i doglebowego w sadach, warzywach i roślinach rolniczych. Może być też stosowany do sporządzania roztworów przeznaczonych do nawożenia kropelkowego, w hydroponice i uprawach na wełnie mineralnej. Saletra wapniowa wspiera prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych w roślinach, zabezpiecza rośliny przed chorobami poprzez zwiększenie ich odporności, poprawia jakość plonu, trwałość i jędrność owoców i warzyw, zwiększa mrozoodporność, a także odporność na poparzenia słoneczne.
Wpływ wapnia na rośliny:
- wpływ na rozwój systemu korzeniowego,
- większa jędrność i trwałość warzyw i owoców,
- lepsza jakość plonu,
- poprawa gospodarki hormonalnej roślin,
- wzmocnienie ścian komórkowych roślin,
- poprawa mrozoodporności,
- wsparcie podziałów komórkowych.
Skład:
- Azot (N) - 8,5% (126,23 g/l)
- Tlenek wapnia (CaO) - 17% (252,45 g/l)
Dawkowanie - jak stosować saletrę wapniową 17% Ekoplon?
- Stosowanie dolistne - oprysk:
Uprawa | Terminy oprysków | Dawka (l/ha) |
|
Truskawka | Od końca kwitnienia: Liczba zabiegów: 3-4, odstępy miedzy zabiegami: 7-10 dni | 2-3 l na 400-600 l cieczy |
Uprawy szklarniowe | Cały okres wzrostu roślin; Liczba zabiegów: 2-6 zabiegów co 10-14 dni | 0,5-1 l na 100 l cieczy |
Drzewa i krzewy owocowe | Po wykształceniu zawiązków owoców; Liczba zabiegów: 4-8 co 7-10 dni | 3-6 l na 500-1000 l cieczy |
Warzywa w gruncie | Wczesne fazy rozwojowe; Liczba zabiegów: 2-4 co 10-14 dni | 2-4 l na 500 l cieczy |
Uprawy rolnicze | Wczesne fazy rozwojowe; Liczba zabiegów: 2-4 co 10-14 dni | 2-4 l na 500 l cieczy |
- Stosowanie doglebowe:
- ogórki, pomidory, papryka i inne rośliny ogrodnicze pod osłonami i w gruncie, zależnie od fazy rozwojowej:
- 0,2 do 0,3 l nawozu na 100 l roztworu odżywczego – podlewać co 5-7 dni.
- Stosowanie w systemach nawożenia kropelkowego:
- 0,2-1 l nawozu na 1000 l wody w zależności od zapotrzebowania roślin i dostępności Ca.
Korzyści stosowania saletry wapniowej:
- znakomite odżywienie roślin wapniem,
- prawidłowy przebieg fizjologicznych procesów zachodzących w roślinach, m.in. zabezpieczenie roślin przed chorobami przechowalniczymi, takimi jak:
- gorzka plamistość podskórna,
- rozpad chłodniczy,
- brunatnienie przygniezdne,
- wiele innych,
- zwiększenie mrozoodporności,
- lepsza jakość plonu,
- ograniczenie pękania owoców,
- większa jędrność i trwałość warzyw i owoców,
- poprawa odporności owoców na oparzenia słoneczne.
Zalety nawozu:
- skuteczność działania,
- doskonała mieszalność,
- wygoda stosowania.
Zalecenia stosowania
- Rekomenuje się przeprowadzenie 3 – 6 zabiegów w sezonie wegetacyjnym.
- Nawóz do nawożenia dolistnego, a także do sporządzania roztworów w nawożeniu kropelkowym, hydroponice i uprawach na wełnie mineralnej.
- Stosując w roztworach z innymi nawozami należy zbilansować dawkę azotu i wapnia.