Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Rzodkiewka Carmen to najpopularniejsza polska odmiana przeznaczona głównie do wiosennej i jesiennej uprawy gruntowej. Odmiana bardzo plenna. Zgrubienia rzodkiewki są bardzo kształtne, kuliste do kulistospłaszczonych i mogą osiągać duże rozmiary. Posiadają cienką, ładnie wybarwioną na czerwono skórkę, z tendencją do występowania białej plamki u podstawy. Miąższ chrupiący, o dość łagodnym smaku jest matowobiały, niekiedy z różowym przebarwieniem. Odporny na parcenie i pękanie. Zgrubienia rzodkiewki długo zachowują dobrą jakość konsumpcyjną.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia, jako samodzielna przekąska oraz dodatek do kanapek czy sałatek.
Rzodkiewka dobrze znosi wiosenne krótkotrwałe przymrozki.
Rzodkiewka nie jest warzywem trudnym w uprawie. Lubi słoneczne stanowiska, żyzną, przepuszczalną glebę oraz dodatek kompostu. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tak aby gleba była wilgotna, ale nie mokra. Jeśli na stanowisku, na którym chcemy uprawiać rzodkiewkę, zastosowano obornik, należy zachować odpowiednią przerwę przed sadzeniem (ok. roku).