Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Pomidor Malinowy Warszawski to amatorska wczesna odmiana wysoka przeznaczona do uprawy w gruncie i w tunelach foliowych. Owoce są duże, spłaszczone, o malinowym zabarwieniu skórki i miąższu, mięsiste. Osiągają masę ok. 180-250 g. Mają mniej żebrowań niż odmiana Zorza, nie mają piętki. Odmiana bardzo smaczna. Pomidor Warszawski wyróżnia się wysokim plonem i małą skłonnością do pękania owoców. Wysiew nasion zaleca się do ciepłego inspektu, a po 2 tygodniach siewki pikujemy do pojemników. Rośliny wymagają cięcia i palikowania.
Pomidory są źródłem soli mineralnych, zwłaszcza potasu, a także witamin i antyutleniacza, jakim jest likopen. Składniki te korzystnie wpływają na trawienie i zdrowie człowieka. Szklanka soku pomidorowego uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Odmiana doskonała do bezpośredniej konsumpcji, do sałatek i jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się też na przeciery czy soki oraz inne przetwory.
Zalecana pod uprawę jest gleba zasobna w składniki pokarmowe i niezbyt ciężka. Warto pamiętać, że pomidory lubią stanowiska dobrze nasłonecznione i ciepłe. Na nich owoce pięknie się wybarwiają i nabieraja lepszego smaku.