Pomidor wysoki Dafne to odmiana przeznaczona do do gruntu i do szklarni. Skórka (mająca niewielką skłonność do pękania w zmiennych warunkach uprawowych) intensywnie różowa, podobnie jak miąższ. Okrągłe, ładnie wybarwione na czerwono owoce doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, ale także dekorowania potraw.
Pomidory są źródłem soli mineralnych, zwłaszcza potasu, a także witamin i antyutleniacza, jakim jest likopen. Składniki te korzystnie wpływają na trawienie i zdrowie człowieka. Szklanka soku pomidorowego uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Odmiana o wysokiej odporności na wirusa mozaiki pomidorów, fuzarium i nicienie.
Odmiana doskonała do bezpośredniej konsumpcji i na przetwory. Pomidory świetnie nadają się do robienia soków, koncentratów, jak również do suszenia, które zamyka w nich cały aromat sprawiając, że potrawy zyskują wyjątkowy smak.
Zalecana pod uprawę jest gleba zasobna w składniki pokarmowe i niezbyt ciężka. Warto pamiętać, że pomidory lubią stanowiska dobrze nasłonecznione i ciepłe. Na nich owoce pięknie się wybarwiają i nabieraja lepszego smaku.