Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Pietruszka Olomoucka wytwarza długi korzeń od 22 do 24 cm w stożkowym kształacie równomiernie zwężający się ku dołowi. Korzenie tej odmiany są gładkie oraz mają jasną skórkę. Pietruszka w kolorze kremowo-białym charakteruzująca się ładnym, słodkim oraz intensywnym zapachem. Pietruszka ta preferuje stanowsika słoneczne z żyzną glebą, przepuszczalna oraz z bogatą w składniki minerlane. Jest ona odporna na szusze oraz zmienne warunki pogodowe.
Korzenie pietruszki są bogate w sole mineralne, żelazo, fosfor, potas i magnez. Dodatkowo zawiera błonnik, białko oraz witaminy, m.in. C i E. Stosowana jest jako warzywo przyprawowe, do mrożenia i produkcji suszu. Zalecana jest osobom z chorobami nerek jako lek moczopędny.
Pietruszka Olomoucka jest tolerancyjna na choroby występujące podczas przechowywania.
Pietruszka Olomoucka doskonale sprawdza się jako dodatek do zup czy sosów oraz do produkcji suszu i na mrożonki.
Pietruszka nie ma dużych wymagań uprawy. Podobnie do marchwi pietruszka lubi lekkie, przepuszczalne gleby oraz jasne i słoneczne stanowiska. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich i podmokłych. Jest to warzywo dość dobrze znoszące przymrozki. Odmiany późne dobrze zimują w gruncie.