Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Pietruszka korzeniowa Halblange Berlińska to bardzo plenna odmiana późna jedna z najlepiej znanych odmian na polskim rynku. Przeznaczona do uprawy na użytek jesienny i zimowy. Pietruszka Halblange dobrze zimuje w polu i może być wykorzystana na siew ozimy (listopad, grudzień). Jej korzenie są odporne na pękanie, mają kształt wydłużonego stożka rozbudowanego w górnej części i mocno zwężającego się ku dołowi. Ich długość to około 15-25 centymetrów. Miąższ jest jędrny, ścisły, aromatyczny i bardzo smaczny.
Korzenie pietruszki są bogate w sole mineralne, żelazo, fosfor, potas i magnez. Dodatkowo zawiera błonnik, białko oraz witaminy, m.in. C i E. Stosowana jest jako warzywo przyprawowe, do mrożenia i produkcji suszu. Zalecana jest osobom z chorobami nerek jako lek moczopędny.
Wykazuje dużą odporność na choroby i wybijanie w pędy nasienne.
Jest to odmiana przeznaczona na bezpośrednie zaopatrzenie rynku, do przetwórstwa, a także nadająca się do przechowywania. Nie traci swoich właściwości, smaku ani aromatu. Wykorzystywana jest nie tylko na świeżo do bezpośredniego spożycia, ale też z powodzeniem jest mrożona lub suszona, Również liście pietruszki Halblange Berlińskiej są często wykorzystywane w kuchni.
Pietruszka jest warzywem odpornym na niską temperaturę. Dość dobrze znosi nawet przymrozki, dlatego odmiany późne dobrze zimują w glebie.
Pietruszka nie ma dużych wymagań uprawy. Podobnie do marchwi pietruszka lubi lekkie, przepuszczalne gleby oraz jasne i słoneczne stanowiska. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich i podmokłych. Jest to warzywo dość dobrze znoszące przymrozki. Odmiany późne dobrze zimują w gruncie.