Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Miedzian 50 WG jest środkiem grzybobójczym w formie granul do sporządzania zawiesiny
wodnej o działaniu kontaktowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie warzywnych
przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.
II ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
ROŚLINY WARZYWNE.
1. Ogórek (w gruncie).
Kanciasta plamistość dyniowatych, mączniak rzekomy dyniowatych.
Zalecana dawka: 2,5 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować zapobiegawczo 2-3 zabiegi co 7 dni, szczególnie w przypadku zagrożenia
bakteryjną kanciastą plamistością ogórka.
2. Pomidor (w gruncie).
Bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka.
Zalecane dawki: 2,5 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do
innych grup chemicznych. Miedzian 50 WG stosować zapobiegawczo lub zgodnie
z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia wystąpienia zarazy ziemniaka lub
bakteryjnej cętkowatości.
3. Pomidor (pod osłonami).
Bakteryjna cętkowatość, zaraza ziemniaka.
Zalecane stężenie: 0,3 % ( 300 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 120 l/1000 m2
.
W przypadku dużego zagrożenia chorobami zabiegi należy rozpocząć już od fazy produkcji
rozsady i po posadzeniu w miejscu stałym. Środek stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni,
przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Miedzian 50 WG
stosować zapobiegawczo lub zgodnie z sygnalizacją w okresach spodziewanego zagrożenia
wystąpienia zarazy ziemniaka lub bakteryjnej cętkowatości.
4. Fasola.
Bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń.
Zalecana dawka: 3 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha
Zabiegi wykonywać od fazy 1-2 liści. Środek stosować zapobiegawczo wykonując 2-3
zabiegi w odstępach co 7 dni, zwłaszcza w przypadku zagrożenia chorobami bakteryjnymi.
UWAGI:
1. Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
2. Wyższe dawki środka stosować w przypadku większego zagrożenia chorobą.
Etykieta Miedzian 50 WG, załącznik do decyzji MRiRW
2III OKRES KARENCJI
Okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji.
Ogórki (w gruncie), pomidory (w gruncie i pod osłonami), fasola - 7 dni.