MARCHEW NORTON 100G

Dostępność: Wysyłka w 24h
Symbol towaru: NORTON 100G
32,00zł
Wpolu

Sprawdzony sprzedawca Wpolu

Opis produktu

MARCHEW NORTON  

 

Marchew Norton polecana jest na przetwory ze względu na intensywnie wybarwione, soczyste i słodkie korzenie. Dodatkową zaletą jest brak skłonności do kumulowania azotanów. Korzenie są ładnie wybarwione na intensywny, pomarańczowy kolor. Pokrywa je gładka, cienka skórka. Miąższ jest chrupiący i soczysty, nie ma tendencji do pękania.

Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Zawierają one dużo cukrów i karotenu przez co świetnie nadają się na soki i przeciery. Marchew zawiera dużą ilość witaminy A i błonnika sprzyjającego procesom trawienia. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Zawiera też żelazo i kwas foliowy, które działa krwiotwórczo. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.

 

Nasiona profesjonalne - średniopóźna odmiana marchwi Norton polecana na świeży rynek do przetwórstwa

 

Marchew Norton - odporność na niekorzystne warunki

Marchew źle znosi susze, ale nadmiar wody w podłożu też nie jest wskazany.

Marchew Norton - zastosowanie

Korzenie marchwi Norton są doskonałe do bezpośredniego spożycia na surowo i po ugotowaniu. Odmiana jest przeznaczona na świeży rynek i przetwórstwo.

Norma siewu w mln. szt. na ha - ile nasion na hektar?

  • 12-15 kg/1ha

Okres wegetacji

  • 120 dni

Termin plonowania i zbioru

  • Od czerwca do września

Wysiew do gruntu

  • Od marca do czerwca

Forma życiowa

  • Roślina jednoroczna

Stanowisko pod uprawę marchwi - ogólne zalecenia

Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.

Podobne produkty