Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Marchew Norton polecana jest na przetwory ze względu na intensywnie wybarwione, soczyste i słodkie korzenie. Dodatkową zaletą jest brak skłonności do kumulowania azotanów. Korzenie są ładnie wybarwione na intensywny, pomarańczowy kolor. Pokrywa je gładka, cienka skórka. Miąższ jest chrupiący i soczysty, nie ma tendencji do pękania.
Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Zawierają one dużo cukrów i karotenu przez co świetnie nadają się na soki i przeciery. Marchew zawiera dużą ilość witaminy A i błonnika sprzyjającego procesom trawienia. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Zawiera też żelazo i kwas foliowy, które działa krwiotwórczo. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Marchew źle znosi susze, ale nadmiar wody w podłożu też nie jest wskazany.
Korzenie marchwi Norton są doskonałe do bezpośredniego spożycia na surowo i po ugotowaniu. Odmiana jest przeznaczona na świeży rynek i przetwórstwo.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.