Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Średnio późna odmiana o okresie wegetacji od 120 do 130 dni. Tworzy korzenie długości 18-20 cm, gładkie, intensywnie wybarwione, o ciemnopomarańczowej barwie. Nie srebrzy się po myciu, długo zachowuje świeżość oraz atrakcyjny wygląd. Odmiana o słodkim smaku, doskonała na soki.
Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Zawierają one dużo cukrów i karotenu przez co świetnie nadają się na soki i przeciery. Marchew zawiera dużą ilość witaminy A i błonnika sprzyjającego procesom trawienia. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Zawiera też żelazo i kwas foliowy, które działa krwiotwórczo. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Odmiana tolerancyjna wobec alternariozy i mączniaka rzekomego oraz odporna na plamistość zgorzelową korzeni marchwi.
Nadaje się na świeży rynek i do dłuższego przechowywania.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.