Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Marchew Kongo tworzy korzenie o walcowatym kształcie, które zwężają się ku dołowi. Osiągają one długość do 20 cm. Bardzo plenna odmiana, dająca korzenie wyróżniające się wysokimi walorami konsumpcyjnymi. Korzenie są ładnie wybarwione na intensywny, pomarańczowy kolor. Miąższ jest soczysty, chrupiący i słodki w smaku. Marchew nie ma skłonności do kumolowania azotanów.
Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Zawierają one dużo cukrów i karotenu przez co świetnie nadają się na soki i przeciery. Marchew zawiera dużą ilość witaminy A i błonnika sprzyjającego procesom trawienia. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Zawiera też żelazo i kwas foliowy, które działa krwiotwórczo. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Odmiana Kongo dobrze znosi niewielkie przymrozki.
Odmiana przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.