GRZYBNIA BOROWIK SZLACHETNY 10G
WYSELEKCJONOWANA GRZYBNIA - BOROWIK SZLACHETNY (BOLETUS EDULIS)
Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego spotkać można w lasach iglastych, liściastych i lasach mieszanych, najczęściej znajdujemy go pod sosnami, świerkami, dębami i bukami. Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Wysoko ceniony z uwagi na silny, przyjemny, specyficzny aromat, zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 30 cm.
Porady dotyczące hodowli borowika szlachetnego
- Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października.
- W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode.
- Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu.
Uprawa i pielęgnacja - jak hodować?
- Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm.
- Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
- Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór.
- Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
- Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
- Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
- Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru (10 g na 10 litrów wody)
- W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
- W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni.
- Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.
Wydajność
- W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
- Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie.
- Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%.