Fasola mung
Fasola mung ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa też nazywana „złotą fasolką”. Potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Przepyszne kiełki fasoli mung można jeść na zimno i na gorąco, a z nasion zrobić np. modne wegańskie burgery. Fasola mung jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja 61 proc. dziennego zapotrzebowania), łatwo przyswajalnego białka (28 proc.), witaminy B9 (80 proc.), manganu (30 proc.) i magnezu (24 proc.). Zawiera też szereg witamin (B1, B2, B5, B6, K, E, C i A) i składników mineralnych (fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen i wapń). Zawiera także vitexin i isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
Za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego (B6), magnezu i manganu korzystnie wpływa na układ nerwowy – łagodzi stres i napięcie psychiczne. Powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Ma wysokie wartości odżywcze, wyjątkowo duża zawartość białka (28 proc. w 100 g) czyni z niej idealny produkt dla wegetarian, a dostarcza mniej tłuszczu niż mięso.
Produkt przeznaczony do celów spożywczych.