DAGONIS 100ML
FUNGICYD ZWALCZAJĄCY M.IN. MĄCZNIAKA PRAWDZIWEGO, CZERŃ KRZYŻOWYCH, ZGNILIZNĘ TWARDZIKOWĄ W UPRAWACH TRUSKAWKI, POMIDORA, MARCHWI I WIELU INNYCH
Uniwersalny środek grzybobójczy zarejestrowany w najważniejszych uprawach, m.in. pomidora, ogórka, papryki, truskawki, bakłażana, marchwi, pietruszki korzeniowej, sałaty, rukoli, cebuli szczypiorowej, brokuła, kalafiora, kapusty, dyni, cukinii i wielu innych. Zawiera dwie uzupełniające się substancje czynne, co zapewnia skuteczną walkę z chorobami grzybowymi.
Środek w formie koncentratu w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC) o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego.
Przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy polowych lub sadowniczych wyposażonych w belkę typu fragaria lub opryskiwaczy ręcznych.
Substancje czynne
- difenokonazol (związek z grupy triazoli) – 50 g/l (4,66%)
- fluksapyroksad (związek z grupy karboksyamidów) – 75 g/l (6,98%)
Dawkowanie - jak stosować Dagonis? Przykładowe zastosowania:
- pomidor (w uprawie polowej) - alternarioza pomidora: 200 ml środka w 80-300 l wody / 2000 m2
- pomidor (w uprawie polowej i pod osłonami) - mączniak prawdziwy pomidora: 200 ml środka w 133,4-500 l wody / 3333,4 m2
- sałata masłowa, lodowa i rzymska, cykoria, endywia, roszponka, rukola (w uprawie polowej) - rizoktonioza: 200 ml środka w 20-100 l wody / 1000 m2
- marchew (w uprawie polowej) - mączniak prawdziwy baldaszkowatych: 200 ml środka w 66,6-266,6 l wody / 3333,4 m2
Dagonis stosowany jest w ochronie:
- pomidora,
- marchwi,
- truskawki,
- brokuła,
- kalafiora,
- pietruszki korzeniowej,
- papryki,
- ogórka,
- dyni i wielu innych upraw (sprawdź etykietę produktu dołączoną do opakowania)
Diagonis zwalcza:
- zgniliznę twardzikową,
- alternariozę,
- mączniaka prawdziwego,
- czerń krzyżowych,
- rizoktoniozę,
- plamistość pierścieniową kapustnych,
- brunatną plamistość liści pomidora,
- zgorzelową plamistość grochu,
- rdze.
Okres karencji Dagonis
- pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, papryka – 3 dni,
- groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, seler zwyczajny, chrzan, słonecznik bulwiasty (topinambur), pasternak, rzodkiewka, salsefia, brukiew rzepa, kozłek lekarski (uprawa na korzeń do ziołowych naparów) – 7 dni,
- sałata, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka – 14 dni,
- cykoria – 21 dni,
- truskawka – 1 dzień.
Korzyści stosowania:
- skuteczne działanie zapobiegawcze i interwencyjne przeciw chorobom grzybowym,
- szerokie spektrum i zakres działania,
- długotrwałe działanie,
- odporność na zmywanie.
Zalecenia stosowania
- środek stosować w temperaturze powietrza powyżej 12ºC.
UWAGA!
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed użyciem przeczytaj etykietę oraz opis działania produktu. Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabyte tylko i wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w ustawie o środkach ochrony roślin. Niespełnienie powyższych warunków jest złamaniem regulaminu sklepu.