Sprawdzony sprzedawca Wpolu
to dolistny nawóz zawierający ważne mikroelementy, takie jak bor w formie boretanoloaminy, cynk i mangan schelatowane przez EDTA, oraz molibden rozpuszczalny w wodzie. Nawóz zawiera również dodatek związku poprawiającego pobieranie składników pokarmowych przez liście i inne zielone części rośliny uprawnej. Nawóz należy stosować przede wszystkim w dwóch kluczowych dla roślin okresach: przed zakończeniem wegetacji, aby przygotować rośliny do spoczynku zimowego oraz na początku wegetacji, aby ułatwić jej prawidłowe rozpoczęcie aktywności fizjologicznej w danym sezonie. Dzięki zawartości cynku nawóz podnosi wytrzymałość roślin na niskie temperatury. Mangan sprzyja przemianom azotu oraz szybkiemu drewnieniu tkanek. Bor i molibden odgrywają szczególną rolę w okresie około kwitnienia oraz w czasie wzrostu i rozwoju zawiązków. Nawóz przeznaczony jest do pozakorzeniowej aplikacji w uprawach jagodowych, sadowniczych, warzywniczych i rolniczych.
Uprawa | Termin stosowania | Dawka w l/ha |
Jabłoń, Grusza | Pierwsze 1-2 zabiegi należy wykonać po pojawieniu się pierwszych zielonych części i powtórzyć po 7 dniach. Kolejne zabiegi należy wykonać przed i po kwitnieniu | 0,5-1,5 l/ha |
Ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji | 1-3 l/ha | |
Wiśnia, Czereśnia, Śliwa | Pierwszy zabieg wykonać w fazie białego pąka. | 0,5-1,5 l/ha |
Kolejne 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po kwitnieniu w czasie wzrostu zawiązków | 0,5-1,5 l/ha | |
Ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców, a przed zakończeniem wegetacji | 1-3 l/ha | |
Truskawki | Pierwsze 3-4 zabiegi co 7 dni wykonać po ruszeniu wegetacji do fazy białego pąka | 1-2 l/ha |
Dla plantacji pozostawionych na kolejny sezon wegetacyjny, ostatnie 2-3 zabiegi co 7 dni należy wykonać po zbiorach owoców, a przed zakończeniem wegetacji | 1,5-3 l/ha | |
Malina letnia | Pierwszy zabieg wykonać po ruszeniu wegetacji we wczesnych fazach rozwojowych do początku kwitnienia | 0,5-1,5 l/ha |
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji | 1-3 l/ha | |
Malina jesienna | Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać na początku wegetacji w czasie intensywnego wzrostu pędów jednorocznych | 0,5-1,5 l/ha |
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem koszenia pędów | 1-3 l/ha | |
Borówka | Pierwszy zabieg wykonać po ruszeniu wegetacji, we wczesnych fazach rozwojowych, do początku kwitnienia | 0,5-1,5 l/ha |
Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców przed zakończeniem wegetacji | 0,5-1,5 l/ha | |
Zboża ozime | Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać jesienią od fazy 3-6 liści | 0,25-1 l/ha |
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną w czasie krzewienia | 0,25-1 l/ha | |
Ziemniaki | Pierwsze 2-3 zabieg wykonać od momentu zakrywania redlin przez roślinę | 0,5-1 l/ha |
Kolejne zabiegi wykonać w czasie intensywnego przyrostu | 0,5-1 l/ha | |
Zboża jare | Pierwszy zabieg wykonać w fazie intensywnego wzrostu liści oraz powtórzyć w czasie krzewienia | 0,25-1 l/ha |
Kolejne zabiegi wykonać w fazie strzelania w źdźbło oraz powtórzyć w fazie lisica flagowego | 0,25-1 l/ha | |
Kukurydza | Pierwszy zabieg w fazie 3-5 liści, kolejny w fazie 6-9 liści | 0,25-1 l/ha |
Rzepak | Pierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-5 liści, powtórzyć po 7 dniach | 0,5-1,5 l/ha |
Kolejne 2-3 zabiegi wykonać wiosną po ruszeniu wegetacji do fazy zwartego pąka | 0,5-1,5 l/ha | |
Kapusta głowiasta, Kapusta pekińska | Pierwszy zabieg wykonać 14-21 po sadzaniu roślin, kolejne 2-3 w fazie intensywnego przyrostu masy zielonej. | 1-2 l/ha |
Marchewka, Pietruszka, Burak | Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy liściowej | 1-2 l/ha |
Pomidor, Papryka | Pierwsze zabiegi wykonać 14 dni po sadzaniu rozsady, kolejne 2-3 przed i na początku kwitnienia. Wykonać 2-3 zabiegi w czasie wzrostu zawiązków owocowych | 1-2 l/ha |
Ogórek | Pierwsze zabiegi wykonać 14 dni po sadzaniu rozsady, kolejne 2-3 przed i na początku kwitnienia. Wykonać 2-3 zabiegi w czasie wzrostu zawiązków owocowych | 1-2 l/ha |