Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Cebula Sopelek to odmiana średniowczesna charakteryzująca się równomiernym załamywaniem szczypioru, co pozwala na jednokrotny wygodny zbiór. Cebule okryte złocistą łuską o mocno wydłużonym kształcie osiągają ok 150-200 g. Są wygodne do krojenia i pozostawiają mniej odpadu. Odmiana ma znakomity smak, łagodny i lekko słodki. Dobrze dosuszone cebule można bez przeszkód przechowywać przez 5-6 miesięcy.
Odmiana Sopelek plonuje dobrze niezależnie od warunków pogodowych.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia jako dodatek do sałatek, surówek i wielu dań na ciepło.
Sadzenie dymki - rozstawa
Odpowiednim stanowiskiem pod uprawy cebuli będzie żyzna gleba z optymalnym pH, zwłaszcza gleba próchnicza. Cebula lubi słoneczne przewiewne stanowiska, nie toleruje za to kwaśnej gleby. Optymalny odczyn gleby to pH to ok. 6,5-7,0 w przypadku gleb mineralnych i ok. 5,5-6 w przypadku gleb torfowych. W nawożeniu cebuli należy uwzględnić pierwiastki takie jak azot, fosfor i potas. Przed przystąpieniem do nawożenia rekomendujemy przeprowadzenie badania gleby. Płytki system korzeniowy sprawia, że jest to warzywo wrażliwe na niedobory wody, dlatego należy zadbać o prawidłowe nawodnienie plantacji. Pod uprawę cebuli unikajmy gleb ciężkich, ale też piaszczystych, które łatwo ulegają przesuszeniu, a także stanowisk podmokłych.