Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Cebula Augusta wczesna plenna cebula zimująca na wczesny zbiór pęczkowy. Łuska cebuli jest złocisto żółta, jej miąższ białokremowy, a szczypior ciemno zielony. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekko spłaszczonymi cebulami ze średnio grubą szyjką.
Odmiana Augusta dobrze znosi zimę w gruncie. Może znieść mróz do -12 stopni Celsjusza, jednak warto jest zabezpieczyć rośliny dodatkowym przykryciem, np. włókniną.
Cebula polecana jest do spożycia na surowo, dzięki jej delikatnemu smakowi, a także w formie pieczonej, gotowanej czy duszonej jako dodatek do dań. Można ją też z powodzeniem mrozić.
Źródło: www.semo.cz
Odpowiednim stanowiskiem pod uprawy cebuli będzie żyzna gleba z optymalnym pH, zwłaszcza gleba próchnicza. Cebula lubi słoneczne przewiewne stanowiska, nie toleruje za to kwaśnej gleby. W nawożeniu cebuli należy uwzględnić pierwiastki takie jak azot, fosfor i potas. Przed przystąpieniem do nawożenia rekomendujemy przeprowadzenie badania gleby. Płytki system korzeniowy sprawia, że jest to warzywo wrażliwe na niedobory wody, dlatego należy zadbać o prawidłowe nawodnienie plantacji. Pod uprawę cebuli unikajmy gleb ciężkich, ale też piaszczystych, które łatwo ulegają przesuszeniu, a także stanowisk podmokłych.