Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Cebula Amfora F1 to plenna odmiana późna typu hiszpańskiego o okresie wegetacji 135 – 140 dni. Doskonale spełnia liczne wymagania agrotechniczne dzięki silnemu systemowi korzeniowemu. Cebule o okrągło – romboidalnym kształcie osiągają duże, a nawet bardzo duże rozmiary i wagę do 185 g. Łuska jest mocna o słomkowo-brązowej barwie.
Mocny system korzeniowy zapewnia odporność odmiany na trudne warunki pogodowe, w tym na susze.
Odmiana Amfora F1 przeznaczona jest do magazynowania i przetwórstwa. Może być długo przechowywana w profesjonalnych warunkach aż do 6 miesięcy. Należy zadbać o odpowiednią klimatyzację, wilgotność nie wyższą niż 60% oraz temeraturę ok. 3-5°C.
Odmiana zalecana na gleby lżejsze.
Źródło: moravoseed.com.pl
Odpowiednim stanowiskiem pod uprawy cebuli będzie żyzna gleba z optymalnym pH, zwłaszcza gleba próchnicza. Cebula lubi słoneczne przewiewne stanowiska, nie toleruje za to kwaśnej gleby. Optymalny odczyn gleby to pH to ok. 6,5-7,0 w przypadku gleb mineralnych i ok. 5,5-6 w przypadku gleb torfowych. W nawożeniu cebuli należy uwzględnić pierwiastki takie jak azot, fosfor i potas. Przed przystąpieniem do nawożenia rekomendujemy przeprowadzenie badania gleby. Płytki system korzeniowy sprawia, że jest to warzywo wrażliwe na niedobory wody, dlatego należy zadbać o prawidłowe nawodnienie plantacji. Pod uprawę cebuli unikajmy gleb ciężkich, ale też piaszczystych, które łatwo ulegają przesuszeniu, a także stanowisk podmokłych.