Sprawdzony sprzedawca Wpolu
to płynny roztwór siarczanu magnezu, który dostarcza roślinom dwa makroskładniki pokarmowe: magnez i siarkę. Szczególnie polecany jest do upraw roślin wrażliwych na niedobory tych składników pokarmowych oraz wymagających wyższego nimi nawożenia. CALFERT BASIC MAGNEZ dostępny jest w wygodnej płynnej formie, dzięki czemu jego wykorzystanie do zabiegów nawożenia dolistnego lub fertygacji jest bardzo szybkie i łatwe. Nawóz można aplikować w zabiegach nawożenia dolistnego lub fertygacji w uprawach roślin rolniczych, warzywniczych, sadowniczych i jagodowych.
Skład nawozu:
MgO - rozpuszczalny w wodzie - 6,25%
SO3 - rozpuszczalna w wodzie - 12,5%
UPRAWA | ILOŚĆ APLIKACJI W SEZONIE | KONCENTRACJA | DAWKA (l na ha) |
Truskawka, Jabłoń,
Grusza, Wiśnia, Czereśnia, Porzeczka | 6 | 100-250ml w 1000 l pożywki roboczej | 5-15 l/ha |
Malina, Jeżyna, Borówka | 8 | 50-200 ml w 1000 l pożywki roboczej | 5-10 l/ha |
Pomidor, Papryka, Ogórek | 4-6 | 50-150 ml w 1000 l pożywki roboczej | 5-10 l/ha |
Calfert Basic Magnez nawożenie dolistne
UPRAWA | TERMIN STOSOWANIA | DAWKA W l/ha |
Zboża ozime | Pierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-6 liści. Wykonać zabieg wiosną na początku fazy krzewienia i powtórzyć po 7 dniach, kolejny zabieg wykonać na początku strzelania w źdźbło i powtórzyć po 7-14 dniach | 5-20 l/ha |
Zboża jare | Pierwszy zabieg wykonać w czasie krzewienia, kolejny w czasie strzelania w źdźbło. Kolejne 2-3 zabiegi wykonać w fazie liścia flagowego | 5-15 l/ha |
Rzepak | Wykonać zabieg jesienią w fazie 4-8 liści. Zabiegi wiosną wykonać od momentu intensywnego wzrostu do początku kwitnienia 2-4 zabiegi wykonywać co 7-14 dni. | 10-25 l/ha |
Burak cukrowy | Pierwszy zabieg wykonać w fazie 4-8 liści, kolejny w fazie 9 liści, kolejne zabiegi należy wykonać przed i w czasie zakrywania międzyrzędzi przez masę liściową. | 10-20 l/ha |
Ziemniak | Wykonać 2-3 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy zielonej, kolejne zabiegi wykonać w czasie zwarcia rzędów | 10-20 l/ha |
Kukurydza | Pierwszy zabieg wykonać w fazie 3-5 liści, kolejny w fazie 6-9 liści | 10-20 l/ha |
Rośliny strączkowe | Pierwszy zabieg wykonać w czasie wzrostu i rozwoju liści, kolejne zabiegi wykonywać w czasie intensywnego wzrostu masy zielonej | 10-20 l/ha |
Jabłoń,
Grusza, Śliwa, | Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać po pojawieniu się masy zielonej i powtórzyć 2-4 razy do fazy białego pąka. Kolejne 1-2 zabiegi wykonać po kwitnieniu |
5-15 l/ha |
Wiśnia, Czereśnia | Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać po pojawieniu się masy zielonej i powtórzyć 2-4 razy do fazy białego pąka. Kolejne 1-2 zabiegi po kwitnieniu. Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców. |
10-20 l/ha |
Truskawka, Malina,
Porzeczka, Borówka, Jeżyna | Wykonać 2-4 zabiegi od początku wegetacji do momentu ukazania się pąków kwiatowych. Kolejne 2-3 zabiegi należy wykonywać po kwitnieniu. Celem poprawy zawiązywania pąków kwiatowych na kolejny rok wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców. | 5-15 l/ha |
Pomidor,
Papryka, Ogórek, Dynia | Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju masy zielonej | 5-10 l/ha |
Warzywa kapustne,
Warzywa liściowe | Pierwsze zabiegi wykonać od momentu rozwoju masy liściowej, kolejne w czasie intensywnego przyrostu liści. Zabiegi wykonać co 7-14 dni | 5-20 l/ha |
Marchew,
Pietruszka, Seler, Cebula, Por | Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju masy zielonej, zabiegi wykonać co 7-14 dni | 5-15 l/ha |