Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Burak ćwikłowy Czerwona Kula to odmiana bardzo plenna, o wysokich walorach smakowych. Doskonale sprawdza się na użytek letni i jesienny oraz do przechowywania zimą pod warunkiem późniejszego siewu. Nadaje się do uprawy pod osłonami. Odmiana o kulistym regularnym korzeniu przechodzącym w cienki korzeń palowy o słabo widocznych pierścieniach. Miąższ buraka jest wiśniowoczerwony, bardzo słodki, soczysty i delikatny.
Odmiana bardzo popularna na świeżym rynku warzyw, często spotykana w sklepach i na straganach. Młode liście i korzenie można jeść na surowo, wykorzystywany jest do gotowania, pieczenia, marynowania czy też na soki. Odmiana odpowiednia również do przechowywania oraz do konserwowania i mrożenia.
Buraki lubią stanowiska dobrze nasłonecznione o przepuszczalnym podłożu, bogatych w składniki pokarmowe. Rośliny wymagają też wysokiej wilgotności. Należy unikać uprawy w dużym zagęszczeniu.