Charakterystyka i zasada działania:
Nawóz przeznaczony jest do dokarmiania pozakorzeniowego w formie oprysku lub przez zraszacze systemów nawadniających.
Skutecznie i szybko zapobiega niedoborom boru
Bor i jego znaczenie dla wybranych roślin:
BURAK uodpornienie na suchą zgniliznę, większa zawartość cukru w korzeniach
RZEPAK zwiększona ilość kwiatów, łuszczyn i nasion, lepsza zimotrwałość
KUKURYDZA optymalnie wykształcone i uziarnione kolby
ZIEMNIAK prawidłowy przebieg kwitnienia oraz wspomaganie wzrostu u roślin poprzez wpływ na podział komórkowy
DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE dobre zawiązywanie owoców, jabłka nie są wrażliwe na pękanie i ordzawienie, wolniej dojrzewają na drzewie oraz dobrze się przechowują, są smaczne z powodu wysokiego poziomu kwasów organicznych, cukrów oraz suchej masy
WINOROŚL reguluje prawidłowy wzrost wierzchołków winorośli, ułatwia pobieranie z gleby jonów Ca, K, P i Mg, pełni ważną funkcję w prawidłowym przebiegu kwitnienia (ułatwia kiełkowanie pyłku)
TRUSKAWKA wpływa na prawidłowe wykształcenie zawiązków i jakość owoców (zwłaszcza kształt i barwę skórki)
PAPRYKA zwiększenie plonu owoców i polepszenie jego jakości
MOTYLKOWE całkowite wykształcenie brodawek korzeniowych
POMIDORY uodpornienie na suchą zgniliznę wierzchołkową
KALAFIOR lepsze wykształcenie róży kalafiora i zapobieganie jej brunatnieniu
KAPUSTA zapobieganie brunatnieniu wewnętrznemu główek i kile kapuścianej
SELER zapobieganie brunatnieniu wewnętrznemu i pustym przestrzeniom w korzeniu
BRUKSELKA zapobieganie brunatnieniu, poprawa zdrowotności łodyg
BROKUŁ zapobieganie brunatnieniu róży
MARCHEW zdrowe korzenie bez pęknięć
Objawy niedobory boru:
rozwój wegetatywny:
• zahamowanie wzrostu całych roślin
• nieprawidłowe formowanie się i rozwój tkanek
• zgrubienie korzeni
• występowanie nieregularnej chlorozy międzyżyłkowej
• zdeformowanie młodych liści i zmiana barwy na granatowo-zieloną
• łamliwe i kruche łodygi
• zaburzony rozwój tkanki naczyniowej
• zakłócenia w transpiracji
Rozwój generatywny:
• zaburzenia w procesie zapylania i zapłodnienia
• wyraźne ograniczenie zawiązywania kwiatów i owoców
• rozwój owoców beznasiennych i dzieworództwo
• małe owoce złej jakości
• łamliwe i kruche łodygi