Sprawdzony sprzedawca Wpolu
Plenna późna odmiana marchwi przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Ma lekko stożkowaty i zaokrąglony na końcu korzeń o długości 22 – 26 cm. Miąższ marchwi jest pomarańczowy, bardzo smaczny, z wysoką zawartością cukrów i karotenu.
Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Zawierają one dużo cukrów i karotenu przez co świetnie nadają się na soki i przeciery. Marchew zawiera dużą ilość witaminy A i błonnika sprzyjającego procesom trawienia. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Zawiera też żelazo i kwas foliowy, które działa krwiotwórczo. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Odmiana słodka i smaczna, doskonała do bezpośredniego spożycia oraz do przechowywania.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.